Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Ce este în mintea unei persoane care simte că își pierde mințile?
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut
Cartea Centrul nu se mai poate susține prezintă povestea nebuniei lui Elyn R. Saks, autoarea acestei cărți. Elyn, o tânără ambițioasă aflată la începutul drumului academic, trăiește cu spaimă și confuzie primele semne ale schizofreniei. “Cu capul prea plin de zgomot”, cu eforturi de a-și stăpâni gândurile, Elyn încearcă să își continue existența.
 
Cu o inteligență aparte și cu o capacitate deosebită de introspecție și analiză, Elyn identifică gânduri și comportamente din copilărie pe care le clasează drept “mici bizarerii”. De exemplu, povestește cum nu putea ieși din cameră decât dacă pantofii ei erau perfect aliniați în șifonier sau lângă pat sau cum simțea prezența altor persoane sau entități în camera sau în apropierea camerei ei. În timp, acestor bizarerii li s-au alăturat nopți pline de teroare, gânduri haotice, dificultăți de concentrare, senzația de pericol iminent, urmărire, voci, iluzii și halucinații.
 
Cartea prezintă fazele bolii mintale, cât și etapele prin care trece Elyn în raport cu această boală. Centrul nu se mai poate susține exemplifică lupta continuă a autoarei în a menține o limită între ce este real și ce nu este, între puterea schizofreniei și puterea voinței ei de a își clădi un viitor.
 
După multe eforturi și negare a severității bolii, Elyn a înțeles necesitatea ajutorului specializat. Aceasta avea să învețe să trăiască și să accepte vocile și halucinațiile care uneori erau foarte proeminente și cu impact asupra sa, iar alteori îi dădeau răgazul de a-și continua viața.
 
În încheiere, Elyn R. Saks spune următoarele cuvinte:
 
“Dacă ești o persoană care suferă de o boală psihică, principala provocare este să descoperi viața care îți este potrivită. Dar până la urmă nu este aceasta cea mai mare provocare pentru noi toți, bolnavi psihic sau nu? Norocul meu nu a fost că mi-am revenit dintr-o boală mentală. Nu am făcut-o și nu o voi face vreodată. Marele meu noroc constă în faptul că mi-am descoperit viața.”
 
Elyn R. Saks a acceptat limitările pe care le presupune schizofrenia, a descoperit în timp ceea ce este util și necesar să facă pentru a ține boala sub control, a devenit profesor de legislație și psihiatrie la Facultatea de Drept din cadrul Universității din California de Sud și are un doctorat în psihanaliză.
 
Sănătatea mintală este fundamentală pentru capacitatea noastră de a gândi, simți, acționa, interacționa unii cu ceilalți, de a avea o stare de bine și o calitate satisfăcătoare a vieții.
 
Tulburările mintale sunt condiții de sănătate care se caracterizează prin modificări ale gândirii, dispoziției sau comportamentului (sau o combinație a acestora) și care sunt asociate cu stresul și/sau funcționarea defectuoasă.
 
Schizofrenia este o boală mintală caracterizată prin gânduri incoerente sau ilogice, comportament și vorbire bizare și iluzii sau halucinații, cum ar fi auzul unor voci. Schizofrenia își are debutul, de obicei, la vârsta adultă timpurie.
 
Persoanele cu boli mintale trebuie adesea să se lupte cu o dublă problemă. În primul rând, trebuie să facă față simptomelor bolii. În funcție de tulburarea mintală, pot avea halucinații recurente, iluzii, anxietate, depresie sau schimbări de dispoziție. Aceste simptome se pot asocia cu dificultăți de a lucra, de a trăi independent sau de a obține o calitate a vieții satisfăcătoare. În al doilea rând, neînțelegerile societății cu privire la diferitele tulburări mintale duc la stigmatizare, marginalizare, izolare, respingere.
 
Tulburările psihice sunt dincolo de puterea voinței și posibilitatea de alegere. Este nevoie de creșterea conștientizării cu privire la necesitatea ajutorului specializat, al evaluării și intervenției psihologice și psihiatrice și de creșterea nivelului de înțelegere, empatie, compasiune, sprijin și suport.



Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins