Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Copilăria, adolescența și sănătatea mintală
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut

La nivel mondial, între 10% și 20% dintre copii și adolescenți se confruntă cu tulburări de sănătate mintală, dar majoritatea dintre aceștia nu caută ajutor de specialitate și nu primesc îngrijiri corespunzătoare.
1 din 6 persoane care au o tulburare mintală are vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.
La nivel global, depresia este una dintre principalele boli și cauze ale dizabilității și disfuncționalității în rândul adolescenților.
Sinuciderea este a treia cauză principală de deces pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.
Jumătate din tulburările de sănătate mintală au debutul în jurul vârstei de 14 ani.
(Organizația Mondială a Sănătății – www.who.int)

Sănătatea mintală presupune existența unei stări de bine din punct de vedere psihologic, emoțional și social. Aceasta influențează modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, determină modul în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, de la copilărie și adolescență până la senectute.
 
Deși termenii următori sunt adesea folosiți interschimbabil, problemele de sănătate mintală și boala mintală nu sunt același lucru. O persoană poate avea o problemă de sănătate mintală fără a fi diagnosticată cu o boală mintală.
 
Tulburările mintale sunt condiții care afectează gândirea, starea afectivă, dispoziția, comportamentul unei persoane sau chiar întreaga funcționare a acesteia. Astfel de condiții pot fi ocazionale sau de lungă durată (cronice).



Debutul tulburărilor psihice în timpul copilăriei sau adolescenței a fost asociat cu o performanță școlară scăzută, absenteism, abandon școlar, cât și cu o afectare a vieții sociale și ocupaționale, inclusiv la vârsta adultă. Toate acestea au implicații importante pentru persoană, cât și pentru societate, în general.
 
Printre cele mai frecvente tulburări mintale care pot fi diagnosticate în copilărie și adolescență se numără: tulburarea din spectrul autismului, tulburarea cu deficit de atenție și/sau hiperactivitate (ADHD), tulburările anxioase, tulburările depresive și tulburările de comportament.



Copilăria și adolescența reprezintă perioade critice pentru prevenire, depistare precoce și intervenții în domeniul sănătății mintale.
 
Lipsa evaluării și a intervenției optime poate fi adesea asociată cu deficiențe severe pentru copii și tineri, precum și pentru familiile lor.
 
Este esențială apelarea la serviciile de evaluare și recunoaștere timpurie a tulburărilor de ordin psihologic, la serviciile de intervenție în timp util și la serviciile de prevenție. În ciuda acestui fapt, multe probleme de sănătate mintală trec neobservate, sunt tratate doar în stadii avansate sau în momentul în care simptomele creează disfuncții în variate domenii.
 
Ajutorul de specialitate poate fi oportunitatea de a valorifica resursele și de a ameliora limitele unei persoane.



Dacă ai întrebări, neclarități, dorești să îmi spui ceva sau să faci o programare, te invit să mă contactezi!






Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins