Diferențele interpersonale – oportunități de creștere și dezvoltare
Publicat de Iuliana Popa în Psihologie Clinică · 29 Octombrie 2021
Tags: dezvoltare umană, factori genetici, factori de mediu, caracteristici, temperament, personalitate, caracter, evaluare psihologică, autocunoaștere
Tags: dezvoltare umană, factori genetici, factori de mediu, caracteristici, temperament, personalitate, caracter, evaluare psihologică, autocunoaștere
“Suntem cu toții diferiți, din fericire!”
Dezvoltarea umană este un proces continuu, multidimensional, deosebit de complex și laborios care se realizează sub influența și interacțiunea factorilor genetici și factorilor de mediu, astfel încât putem vorbi despre caracteristici de unicitate, ceea ce ne diferențiază, dar putem vorbi și despre însușiri comune și o serie de etape și achiziții specifice ființelor umane ce determină prezența unor note generale comune.
Temperamentul se referă la diferențele individuale în ceea ce privește stilul comportamental, cognitiv, reacțiile emoționale și fiziologice asociate cu nivelul de reactivitate și autoreglare, trăsături care sunt vizibile încă din copilăria timpurie. Temperamentul nu se referă la influențele socializării, ci la o dispoziție biologică de bază față de anumite comportamente.
Conceptul de personalitate se referă la integrarea dinamică a totalității experiențelor subiective și a tiparelor de comportament, gândire și simțire ale unei persoane. Este o integrare dinamică în măsura în care implică o asociere organizată, integrată a mai multor trăsături și experiențe care se influențează reciproc, rezultatul final al coordonării mai multor dispoziții. În acest sens, personalitatea reprezintă o entitate mult mai complexă și mai sofisticată decât pur și simplu suma tuturor trăsăturilor sale componente.
Personalitatea este privită ca un model complex de caracteristici psihologice adânc încorporate care sunt exprimate în fiecare domeniu al funcționării psihologice. Personalitatea este adesea confundată cu doi termeni înrudiți: caracter și temperament. Deși toate cele trei cuvinte au semnificații similare în utilizarea obișnuită, caracterul se referă la caracteristicile dobândite în timpul educației noastre și vizează un anumit grad de conformitate cu standardele sociale.
Evaluarea psihologică facilitează identificarea trăsăturilor de personalitate și temperament și reprezintă un demers de autocunoaștere și un factor important de dezvoltare și optimizare în diferite arii de funcționare.
Dacă ai întrebări, neclarități, dorești să îmi spui ceva sau să faci o programare, te invit să mă contactezi!