Nu ești singur!
Publicat de Iuliana Popa în Psihoterapie · 23 Septembrie 2021
Tags: psihoterapie, grup, suport, sprijin
Tags: psihoterapie, grup, suport, sprijin
Psihoterapie de grup
Grupurile sunt mediile în care ne naștem, creștem și ne dezvoltăm ca ființe sociale. Suntem membrii unei familii, ai unei comunități, facem parte din grupuri de elevi/studenți, grupuri de prieteni, grupuri profesionale și lista poate continua. Toate aceste interacțiuni umane își pun amprenta asupra dezvoltării noastre.
Psihoterapia de grup reprezintă o intervenție psihologică ce are scopul de a genera schimbări de comportament și modificarea unor atitudini, convingeri, trăiri.
Această formă de intervenție psihologică este o activitate care se desfășoară în cadrul unui grup de persoane și care facilitează ameliorarea, diminuarea sau eliminarea unor dificultăți psihologice prin: ascultare activă, învățare socială, exersare, împărtășire, empatie, deschidere, autenticitate, acceptare, susținere reciprocă.
O componentă esențială a grupurilor de psihoterapie constă în creșterea cunoștințelor, înțelegerii și depășirea sau gestionarea unei probleme comune membrilor grupului.
Deși psihoterapia individuală este utilă într-o varietate de situații și dificultăți, psihoterapia de grup oferă o serie de beneficii unice, specifice dinamicilor din cadrul unui grup.
Rezultatele cercetărilor au demonstrat fără echivoc că terapia de grup este o formă foarte eficientă de psihoterapie și că este cel puțin egală cu psihoterapia individuală în puterea sa de a oferi beneficii semnificative.
Psihoterapia de grup poate fi o alegere potrivită dacă te confrunți cu următoarele situații:
- tulburări de ordin psihologic (dependență de alcool, tutun, droguri, pornografie, cumpărături, jocuri de noroc, depresie, anxietate, bulimie, anorexie, stres posttraumatic etc.)
- boală fizică
- obezitate
- divorț
- dificultăți interpersonale
- abuz (fizic, sexual, verbal, emoțional)
- decesul unei persoane apropiate
- părinți ai unor copii cu tulburări fizice, psihologice sau cu dizabilități
În funcție de tematica grupului se pot obține o serie de beneficii:
- autocunoaștere
- creșterea calității vieții și a stării de bine psihologice
- dobândirea sau optimizarea abilităților de comunicare asertivă
- dobândirea sau optimizarea abilităților de rezolvare de probleme
- creșterea nivelului de funcționalitate în relațiile interpersonale
- creșterea sprijinului social
- creșterea capacității de empatie și ascultare activă
- dobândirea unor mecanisme adaptative de coping
- învățarea unor noi modalități de gestionare a stresului și a situațiilor problematice ș.a.m.d.
Încă din primele zile de viață învățăm de la cei din jurul nostru. Uneori avem nevoie să găsim un adăpost pentru furtunile emoționale și rănile psihologice, iar experiențele vieții ne pot aduce împreună pentru a găsi malul echilibrului, stării de bine și împlinirii.