Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Părinți liniștiți, COPII FERICIȚI
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut
Publicat de Iuliana Popa în Colțul cu cărți · 18 Iulie 2022
Tags: părintecopilparenting
Rolul de părinte poate fi cel mai dificil și cel mai complex rol din viața noastră. Acesta aduce bucurii neașteptate și provocări care ne pot pune în dificultate.

Viața de zi cu zi este solicitantă, iar responsabilitățile pe care le avem sunt numeroase. Ne putem simți blocați în dificultăți legate de parenting: refuzurile copiilor, probleme de adaptare la creșă, grădiniță sau școală, comportamente agresive, dependența de gadgeturi, conflicte între frați, încălcarea regulilor și limitelor, divorțul/separarea părinților etc.

Cartea Părinți liniștiți, copii fericiți” scrisă de către Dr. Laura Markham reprezintă o călătorie în lumea interioară a părintelui și a copilului, oferind mai multă înțelegere asupra nevoilor celor doi.

Conform cărții “Părinți liniștiți, copii fericiți”, parentingul nu înseamnă ce face copilul, ci felul în care vom reacționa noi, părinții. Mai mult, ceea ce numim parenting nu se întâmplă doar între părinte și copil, ci și în interiorul părintelui și al copilului.

“Propria reglare emoțională – un termen mai elevat pentru capacitatea de a ne păstra calmul – ne permite să tratăm oamenii din viața noastră, printre care și oamenii mai mici, cu respect, calm și responsabilitate. Doar așa ajung copiii să fie echilibrați emoțional, responsabili și respectuoși.”

Această carte evidențiază necesitatea de autocunoaștere a părintelui, de deschidere către propriile experiențe de viață, suferințe, răni, frustrări, nevoi, dorințe. “Copilul nu ne provoacă furie sau anxietate care ne aruncă în lupte de putere, acestea provin mai degrabă din propriile temeri și îndoieli. Propriile experiențe din copilărie, traumele timpurii – mai mici și mai mari – fac parte din personalitatea noastră.”

Părinții pot oferi din ceea ce au și din ceea ce au trăit. “Copiii au nevoie să se simtă profund conectați cu părinții lor, pentru că altfel nu se simt în siguranță, iar mintea nu le poate funcționa pentru a regla emoțiile și a accepta îndrumarea parentală.”
 
Cele trei idei fundamentale ale acestei cărți sunt:
1. reglarea emoțiilor
2. conectarea
3. îndrumare, nu control

Aprofundarea acestor idei se traduce în transformarea modului în care ne raportăm la propria persoană și propriile experiențe, cât și la transformarea interacțiunilor cu proprii copii.

“Cu toții ne dorim să creștem copii față de care să rămânem apropiați, care să ne iubească și care să poarte mai departe iubirea noastră atunci când nu vom mai fi. Cu toții ne dorim să creștem copii care se dezvoltă armonios din rădăcinile și cu aripile pe care le-am oferit noi, care să își amintească, mai târziu, o copilărie plină de iubire și râsete care i-au făcut să se simtă atât de încrezători în ei înșiși, încât orice părea posibil. În fiecare zi din copilăria copilului vostru, creați acest viitor.”

Propun să facem în fiecare zi tot ceea ce ține de noi pentru ca experiența de părinte și copilăria celor mici să fie o călătorie plăcută!



Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins