Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Ce este psihoterapia și când este o soluție pentru tine?
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut

Psihoterapia, denumită în mod obișnuit talk therapy, este o formă structurată de tratament bazată pe un cadru psihologic și cuprinde schimburi verbale și non-verbale între persoană și psihoterapeut.

Ea este o acțiune psihologică sistematică, planificată și intențională, având la bază un sistem teoretic-conceptual bine pus la punct și trebuie exercitată de un psihoterapeut calificat.

Unele definiții ale psihoterapiei o descriu ca fiind aplicarea informată și intenționată a metodelor clinice și a atitudinilor interpersonale derivate din principii psihologice stabilite cu scopul de a ajuta oamenii să-și modifice comportamentele, cognițiile, emoțiile și/sau alte caracteristici personale în direcții pe care aceștia le consideră de dorit. Psihoterapia este, în esență, un schimb interuman profund și autentic care are scopul de a sprijini și facilita diminuarea, ameliorarea sau eliminarea aspectelor psihologice disfuncționale, dezadaptative și/sau patologice.

Procesul psihoterapeutic este despre empatie, deschidere, acceptare, toleranță, responsabilitate, conștientizare, optimizare, evoluție, progres. Este despre imperfecțiunea ființei umane și a experiențelor noastre, despre unicitatea și particularitățile fiecărei persoane. În același timp, suntem ființe sociale și interacțiunile umane ne definesc și ne influențează.

În acest context vorbim nu doar despre terapii individuale, ci și despre terapii de cuplu, de familie sau de grup. Psihoterapia este utilizată pentru a trata tulburările psihologice, pentru a ajuta persoanele să schimbe comportamentele dezadaptative, să rezolve problemele de viață sau pentru a le ajuta să își dezvolte potențialul unic. Psihoterapeuții se adresează persoanelor care se confruntă cu starea de boală, de orice tip, sau, prin extensie, relațiilor interumane patogene, disfuncționale, maladive.

Obiectivul general al psihoterapiei constă în asistarea și sprijinirea persoanei în a procesa și depăși experiențele de pierdere, evenimentele traumatizante, relațiile perturbate, afecțiunile somatice, psihice și psihosomatice, accidentele și situațiile limită, discriminările sociale, economice, politice, religioase etc. sau orice altă situație problematică cu care se confruntă la un moment dat.


Când apelezi la psihoterapie?

Psihoterapia poate fi o soluție în următoarele situații:
- stări de anxietate, depresie, îngrijorare, vinovăție, furie, agitație, neliniște etc.
- fobii
- atacuri de panică
- tulburări alimentare (mâncat compulsiv, bulimie, anorexie)
- tulburări sexuale (tulburarea orgasmului la femei, tulburarea dorinței/excitației la femei, tulburare erectilă (impotență), ejaculare prematură (precoce), ejaculare întârziată etc.)
- infertilitate
- prezența unor boli, disfuncții sau dizabilități cu impact asupra stării psihice
- anxietate de performanță/de evaluare
- dificultăți în relațiile personale (părinți, copii, partener de cuplu, soț/soție, prieteni etc.) și/sau profesionale (manager, colegi de muncă, clienți etc.)
- dificultăți de comunicare
- insatisfacție și/sau dificultăți în cuplu
- infidelitate
- divorț
- schimbări majore (în ceea ce privește locuința, locul de muncă, statutul marital etc.)
- epuizare profesională (burnout)
- stres și burnout parental
- alienare parentală
- abuz (fizic, psihic, emoțional, sexual)
- dependențe (alcool, droguri, tutun, medicamente, cumpărături, pornografie, jocuri video, jocuri de noroc etc.)
- evenimente aversive sau cu potențial traumatic (pierderea unor persoane dragi, amenințarea cu moartea, viol, violență fizică, accidente, intervenții chirurgicale, dezastre naturale etc.)
- indecizie sau insatisfacție profesională/vocațională
- recomandări ale altor specialiști (medici psihiatri, neurologi etc.)

Sunt situații în care problematica necesită o abordare multidisciplinară. Utilizarea și valorificarea competențele mai multor specialiști asigură o intervenție optimă și un nivel înalt de eficiență. Respectarea limitelor de competență în desfășurarea activității profesionale reprezintă responsabilitate în ceea ce privește normele, standardele și principiile etice și deontologice.


LASĂ-TE AJUTAT SĂ TE AJUȚI!

 



Ai posibilitatea să completezi Inventarul stării de bine autopercepute (ISBA)!



Dacă ai întrebări, neclarități, dorești să îmi spui ceva sau să faci o programare,
te invit să mă contactezi!  






Referințe bibliografice
Consoli, A. J., Beutler, L. E., & Bongar, B. (2017). Comprehensive textbook of  psychotherapy: Theory and practice. Second Edition. Oxford University Press.
Holdevici, I. (2004). Elemente de psihoterapie. București: Editura Mar.
Mitrofan, I. (2008). Psihoterapie (Repere teoretice, metodologice și aplicative). București: Editura SPER.
Nevid, J. S., Rathus, S. A., Greene, B. (2013). Abnormal psychology in a changing world (9th ed.). Pearson.
Smith, M. L., & Glass, G. V. (1977). Meta-analysis of psychotherapy outcome studies. American Psychologist, 32(9), 752–760. https://doi.org/10.1037/0003-066X.32.9.752
Smith, M. L., Glass, G. V., & Miller, T. I. (1980). The benefits of psychotherapy. Baltimore: Johns Hopkins University Press.



Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins