Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Copilăria la psiholog: mit, clișeu sau necesitate?
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut
Psihoterapia și copilăria apar adesea împreună în cadrul discuțiilor. Ne putem întreba dacă această asociere este un mit, dacă a devenit un clișeu sau dacă este o necesitate de a ne uita în trecut pentru un viitor mai bun.
Copilăria este o perioadă de creștere, evoluție, dezvoltare accelerată, toate acestea realizându-se sub influența eredității, mediului și educației.


Numeroase studii au demonstrat că abordarea și includerea experiențelor timpurii în procesul psihoterapeutic sunt profund întemeiate.



Experiențele adverse din copilărie s-au dovedit a fi un predictor puternic pentru problemele emoționale și fizice la vârsta adultă. Într-un studiu efectuat pe aproximativ 10.000 de participanți s-a constatat că cei cu antecedente de abuz în copilărie prezintă un risc de 1.6 – 2.9 ori mai mare pentru cancer, boli pulmonare cronice, fracturi ale scheletului, hepatită, diabet, accident vascular cerebral, boli hepatice și boală cardiacă ischemică.
 
În plus față de aceste constatări, incidența alcoolismului, depresiei, abuzului de droguri și sinuciderii a fost de 4 - 12 ori mai mare decât pentru cei fără antecedente de abuz. Riscul în ceea ce privește fumatul, obezitatea și promiscuitatea a crescut, de asemenea, semnificativ pentru adulții care au suferit traume în copilărie.
 
Studiile arată că există consecințe pe termen lung ale traumelor din copilărie, iar acestea includ: probleme de atașament, tulburări de alimentație, depresie, comportament suicidar, anxietate, alcoolism, comportament violent, tulburări de dispoziție și tulburare de stres posttraumatic.



Când sunt lăsate netratate, experiențele adverse din copilărie generează o multitudine de probleme de sănătate fizică și mentală de-a lungul vieții. Cercetătorii au descoperit că traumele provoacă modificări neuronale și hormonale de durată care modelează structurile și funcționarea creierului, modificări care pot avea efecte profunde asupra tuturor dimensiunilor dezvoltării sociale, cognitive, biologice și emoționale.
 
În istoricul personal se pot găsi numeroase răspunsuri cu privire la dificultățile sau tulburările din prezent și se pot identifica soluții și căi pentru un viitor mai bun, caracterizat prin stare de bine, echilibru, împlinire, sănătate la modul general.
 
 
În concluzie, trecutul este trecut în măsura în care nu este prezent!

Dacă ai întrebări, neclarități, dorești să îmi spui ceva sau să faci o programare, te invit să mă contactezi!





Referințe bibliografice:

Broad, R. D., & Wheeler, K. (2006). An adult with childhood medical trauma treated with psychoanalytic psychotherapy and EMDR: A case study. Perspectives in Psychiatric Care, 42(2), 95-105. doi.org/10.1111/j.1744-6163.2006.00058.x
Felitti, V.J., Anda, R.F., Nordenberg, E., Williamson, M.S., Spitz, A.M., Edwards, V., et al. (1998). Relationship of childhood abuse and household dysfunction to many of the leading causes of death in adults. The adverse childhood experiences (ACE) study. American Journal of Preventative Medicine, 14 (4), 245–258.
Golu, F. (2015). Manual de psihologia dezvoltării. O abordare psihodinamică. Iași: Polirom.
Perry, B. (2002). Maltreated children: Experience, brain development and the next generation. New York: W.W. Norton & Co.
Van der Kolk, B. (2003). Posttraumatic stress disorder and the nature of trauma. In M. Solomon & D. Siegel (Eds.), Healing Trauma. New York: W.W. Norton & Co., pp. 168–192.



Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins