Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
ÎNTR-O VOCE NEROSTITĂ – deblocarea traumelor și restabilirea stării de bine
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut
Ființa umană este o entitate complexă care necesită timp și răbdare pentru o înțelegere profundă. Experiențele noastre sunt variate și pot fi însoțite de trăiri plăcute sau, dimpotrivă, de durere, suferință, panică, neputință etc. Cartea “Într-o voce nerostită” scrisă de Peter A. Levine are în centrul său noțiunea de traumă și metoda terapeutică Somatic Experiencing® (Experimentarea somatică).

Peter Levine oferă o viziune asupra conceptului de traumă, aceasta fiind, din perspectiva sa, “o rană care poate fi transformată și vindecată”. “Mai degrabă decât a fi o boală în sensul clasic, trauma este o experiență profundă a unei afecțiuni sau tulburări.”

Autorul oferă claritate cu privire la condițiile în care un eveniment cu potențial traumatic are consecințe disfuncționale asupra persoanei (depresie, panică, teroare, neajutorare, neputință, șoc, angoasă, disperare, deznădejde, disociere, tulburare de stres post-traumatic), cât și asupra drumului ce trebuie parcurs pentru a readuce sistemul nervos la echilibru și a restaura starea de bine.
 
Prin exemplele personale, ale clienților săi și prin cercetările menționate, Peter Levine oferă o imagine a funcționării noastre în situații de stres și în situații traumatice.
 
El face în numeroase rânduri analogie cu lumea animală pentru a evidenția natura instinctuală, adânc înrădăcinată în fiziologia și neuropsihologia noastră. “Echilibrul dinamic dintre părțile cele mai primitive și cele mai evoluate/rafinate ale creierului permite rezolvarea traumei și integrarea și transformarea emoțiilor dificile.”

“Se pare că, pe măsură ce ne îndepărtăm de rădăcinile noastre instinctuale, am devenit o specie care se străduiește să devină din ce în ce mai bună în a-și face viața din ce în ce mai rea.”
 
În situații traumatice, oamenii sunt împinși dincolo de limitele capacității lor mentale și fizice. Aceste evenimente declanșează o serie de reacții și pot duce la boli psihice și fizice grave (tulburare de stres post-traumatic, tulburare depresivă, tulburări anxioase, boli cardiovasculare, boli gastrointestinale, dureri cronice etc.).

Abordarea terapeutică orientată spre corp, Somatic Experiencing® (SE), tratează simptomele post-traumatice prin modificarea senzațiilor interoceptive și proprioceptive asociate experienței traumatice.
 
Somatic Experiencing® se concentrează pe consecințele psihofiziologice ale evenimentului traumatic. Conform acestei abordări, simptomele de stres post-traumatic provin din incapacitatea persoanei de a finaliza reacția defensivă psihologică și fiziologică inițiată. Acest lucru duce la o dereglare persistentă a sistemului nervos.

Atenția persoanelor este îndreptată spre senzațiile interne, atât viscerale (interocepție), cât și musculo-scheletale (propriocepție și kinestezie). În acest sens, clienții sunt antrenați să reducă treptat excitația asociată traumei, tolerând și acceptând din ce în ce mai mult senzațiile fizice interioare și emoțiile asociate și să activeze resursele interne și externe, cum ar fi identificarea părților corpului sau a amintirilor care sunt asociate cu un sentiment pozitiv și liniștitor. Creșterea conștientizării interoceptive și proprioceptive duce la un “proces de descărcare”, după care activarea legată de traumă este rezolvată.

“Toate experiențele noastre (care datează încă din timpul formării în pântecele mamei noastre), toate stresurile, rănile și traumele, precum și sentimentele de siguranță, bucurie, grație și bunătate care ne-au afectat viața – toate acestea schimbă forma corpului nostru.”

“A avea o relație intimă cu senzațiile tale fizice și a le înțelege este esențial, deoarece acestea, în acțiunea de semnalizare, te ghidează prin experiențele și nuanțele vieții tale.”

Cartea “Într-o voce nerostită” este o invitație la ascultare, simțire și înțelegere a propriului corp și a propriilor senzații și reacții fiziologice, emoționale și comportamentale.


Referințe bibliografice

Brady, K. T., Killeen, T. K., Brewerton, T., & Lucerini, S. (2000). Comorbidity of psychiatric disorders and posttraumatic stress disorder. The Journal of Clinical Psychiatry, 61(Suppl7), 22–32. https://www.psychiatrist. com/wp-content/uploads/2021/02/24280_comorbiditypsychiatric-disorders-posttraumatic-stress.pdf

Brom, D., Stokar, Y., Lawi, C., Nuriel-Porat, V., Ziv, Y., Lerner, K., & Ross, G. (2017). Somatic experiencing for posttraumatic stress disorder: A randomized controlled outcome study. Journal of Traumatic Stress, 30(3), 304–312. DOI:10.1002/jts.22189

Kuhfuß, M., Maldei, T., Hetmanek, A., & Baumann, N. (2021). Somatic experiencing–effectiveness and key factors of a body-oriented trauma therapy: a scoping literature review. European journal of psychotraumatology, 12(1), 1929023. doi.org/10.1080/20008198.2021.1929023

Levine, P. A. (1997). Waking the tiger: Healing trauma. The innate capacity to transform overwhelming experiences. Berkeley, CA: North Atlantic Books.

Levine, P. A. (2022). Într-o voce nerostită: Deblocarea traumelor și restabilirea stării de bine. București: Pagina de Psihologie.

Payne, P., Levine, P. A., & Crane-Godreau, M. A. (2015). Somatic experiencing: Using interoception and proprioception as core elements of trauma therapy. Frontiers in Psychology, 6(93), 1–18. DOI:10.3389/fpsyg.2015.00093



Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins