Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Psiholog clinician și Psihoterapeut
white line
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!
Important este ceea ce contează pentru tine!

Iuliana Popa - Psiholog clinician și Psihoterapeut
Du-te la conținut
Stilurile de atașament
PSIHOLOG – Iuliana Popa – Psiholog Clinician și Psihoterapeut
Relațiile intime reprezintă unul dintre cele mai valoroase și mai satisfăcătoare daruri pe care ni le oferă viața.”

Relațiile sunt un aspect important al vieții noastre. Ele pot fi o sursă de plăcere, bucurie, încântare, împlinire, sprijin, susținere, intimitate, echilibru. Uneori se întâmplă ca relațiile să implice provocări mai mici sau mai mari, să fie asociate cu stres, anxietate, tristețe, nemulțumire, frustrare, conflicte.
 
Psihologia ne poate explica din mai multe perspective modul de funcționare al relațiilor și factorii implicați în dinamicile relaționale.

Cartea de față își propune (și reușește) să ne ofere o imagine clară și cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu din perspectiva teoriei atașamentului.

Teoria atașamentului se întemeiază pe ideea că nevoia de a trăi într-o relație apropiată este imprimată în genele noastre.” Legăturile umane fac parte din natura noastră, astfel că nevoia de a fi lângă o anumită persoană este atât de importantă, încât creierul are un mecanism biologic responsabil pentru crearea și reglarea conexiunii cu figurile noastre de atașament (părinți, copii, parteneri de cuplu)”.

Teoria atașamentului distinge trei stiluri principale de atașament:
- atașament securizant (persoanele cu acest stil de atașament se simt confortabil în intimitate și sunt de obicei calde și iubitoare);
- atașament anxios (persoanele cu acest stil de atașament sunt foarte dornice de intimitate, sunt deosebit de preocupate de relațiile lor și sunt în general îngrijorate în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult);
- atașament evitant (persoanele cu acest stil de atașament pun semnul egalității între intimitate și pierderea independenței personale și încearcă în permanență să limiteze apropierea de partener).

Numeroase studii arată că după ce devenim atașați de cineva, formăm împreună o unitate fiziologică. Partenerul nostru ne reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac, ritmul respirației și nivelul hormonilor în sânge.

Cartea de față abordează paradoxul dependenței”: cu cât este mai eficientă dependența oamenilor unii de ceilalți, cu atât ei devin mai îndrăzneți și mai independenți. Principiile atașamentului ne învață că, pentru majoritatea indivizilor, dependența emoțională este pe măsura nevoilor care nu au fost satisfăcute.

Cartea Stilurile de atașament pune la dispoziția noastră instrumentele necesare pentru a avea o imagine mai clară asupra funcționării personale și asupra funcționării partenerului nostru/partenerei noastre, identificând stilurile de atașament predominante, nevoile, tiparele mentale și vulnerabilitățile specifice fiecărui stil, principalele dificultăți, cât și moduri concrete și practice de gestionare a provocărilor care rezultă din stilurile de atașament diferite sau incompatibile.

Această carte este un proces de autocunoaștere și cunoaștere a celorlalți. Este un pas spre alegeri mai potrivite, adaptate nevoilor personale, un pas spre conștientizare și împlinire relațională.
Aceste demersuri ne ajută să înțelegem nevoile personale în cadrul unei relații, ne ajută să identificăm persoanele capabile (sau incapabile) să răspundă acestor nevoi, ne sprijină în a dezvolta abilități de a comunica asertiv și eficient, de a soluționa dispute și de a rezolva situațiile conflictuale.

Relațiile împlinite presupun implicare, dedicare, interes. Orice relație este bidirecțională, iar funcționarea acesteia este rezultatul a ceea ce sădește fiecare partener în relație.
 
“Relațiile nu trebuie lăsate la voia întâmplării.”

Vezi și articolul Viața în doi
Vezi și articolul Șansa unei vieți fericite în doi




Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Bulevardul Eroii Sanitari 63
Sector 5, București
0770 330 330
contact@iulianapopa.ro
Înapoi la cuprins