Temele
Povara copiilor? Povara părinților?
Publicat de Iuliana Popa în Viața în (minim) trei - PARENTING · 5 Martie 2025
Tags: școală, teme, dezvoltare, psiholog, copii, părinți, pedepse, recompense, motivație, parenting, nevoi, responsabilitate
Tags: școală, teme, dezvoltare, psiholog, copii, părinți, pedepse, recompense, motivație, parenting, nevoi, responsabilitate
Dezvoltarea umană este un proces complex și influențat de foarte mulți factori (genetici, de mediu, de educație). Etapa școlară este parte integrantă a acestui proces. Aceasta poate include numeroase provocări și dificultăți atât pentru copii, cât și pentru părinții/îngrijitorii acestora.
Când subiectul temelor școlare este abordat în viața de zi cu zi, în grupurile de părinți sau în cabinetul psihologului, ies la iveală tensiuni în relațiile dintre părinți și copii, conflicte, nemulțumiri, negocieri, recompense și pedepse, furie manifestată în diferite forme etc.
În cel mai bun caz, temele pentru acasă sprijină învățarea academică a copiilor, sporesc sentimentele de autoeficacitate și motivație, consolidează obiceiuri de studiu și încurajează rezolvarea independentă a problemelor.
Într-un caz mai puțin fericit, temele pentru acasă au potențialul de a eroda motivația, de a scădea interesul pentru disciplinele școlare și de a genera conflicte părinte-copil.

La ce ne putem uita când ne confruntăm cu astfel de dificultăți?
1. Motivație
Un nivel adecvat al motivației (optimum motivațional) este unul dintre elementele cheie pentru angajarea în diverse activități și atingerea obiectivelor. Lipsa motivației apare de obicei în activități care necesită efort și nu oferă o recompensă imediată. Prin urmare, ele pot produce cantități mari de frustrare pentru persoana care trebuie să le îndeplinească, fie că este vorba despre un copil, un adolescent sau o persoană la vârsta adultă. Un exemplu clar în acest sens este îndeplinirea temelor în perioada copilăriei și adolescenței.
Așadar, este important să identificăm care este utilitatea sarcinilor școlare și să comunicăm cu copiii noștri pe acest subiect.
Important: aici vor interveni credințele și experiențele părinților, perspectiva subiectivă cu privire la sarcinile școlare (atenție la ce dăm mai departe sau ce le transmitem copiilor direct sau indirect despre școală, teme, proiecte școlare, citit etc.)
Important: aici vor interveni credințele și experiențele părinților, perspectiva subiectivă cu privire la sarcinile școlare (atenție la ce dăm mai departe sau ce le transmitem copiilor direct sau indirect despre școală, teme, proiecte școlare, citit etc.)
2. Responsabilitate
Sarcinile școlare sunt responsabilitatea copilului (nu excludem nevoia de ajutor din partea adulților în anumite situații sau sprijinul necesar în școlaritatea mică).
Responsabilitatea generală a copilului se va reflecta și în contextul școlar. Așadar, ne putem uita la măsura în care am sădit responsabilitatea adecvată fiecărei vârste în cazul copilului nostru.
3. Starea emoțională (a copilului și a părinților)
Numeroase studii și propriile noastre experiențe ne arată că performanțele școlare sau profesionale sunt influențate de starea emoțională.
Așadar, putem găsi cauza unor dificultăți școlare în experiențe emoționale precum:
- divorțul părinților
- conflicte/tensiuni între părinți (între adulții semnificativi pentru copil)
- pierderea unor ființe dragi (persoane sau animale)
- schimbări importante (domiciliu, școală, clasă, apariția unor noi membri în familie etc.)
- bullying
- plecarea părinților sau a unuia dintre părinți într-o altă localitate sau țară etc.
4. Parentingul și nevoile psihologice
Există o vastă literatură care documentează legătura dintre educația parentală, implicarea părinților și rezultatele școlare ale copiilor.
Teoria autodeterminării folosește o perspectivă umanistă pentru a evidenția rolul critic al părinților în satisfacerea nevoilor copiilor pentru a stimula independența în învățare și motivația intrinsecă. Această teorie subliniază importanța contextelor care susțin autonomia, competența și relația/conectarea, care, la rândul lor, susțin motivația intrinsecă care stă la baza învățării.
Având în vedere cele trei nevoi psihologice de bază și satisfacerea adecvată a acestora, îi putem ajuta pe copiii noștri să depășească provocările școlare și să dobândească maturitate cognitivă, emoțională și socială.
Acest articol nu epuizează toate cauzele și explicațiile posibile pentru dificultățile școlare întâmpinate, însă poate reprezenta un pas spre o experiență școlară plăcută pentru copiii noștri.

În concluzie, vom avea în vedere multiplele influențe care există, inclusiv din mediul educațional (cadre didactice, colegi etc.) și ne vom lua responsabilitatea pentru ceea ce ține de noi și ceea ce putem controla.
Dacă ai întrebări, neclarități, dorești să îmi spui ceva sau să faci o programare, te invit să mă contactezi!

Referințe bibliografice:
Berrezueta-Guzman, J., Pau, I., Martín-Ruiz, M. L., & Máximo-Bocanegra, N. (2020). Smart-home environment to support homework activities for children. IEEE Access, 8, 160251-160267.
Ryan, R. M. (2002). Overview of self-determination theory: An organismic dialectical perspective. Handbook of self-determination research.
Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Intrinsic and extrinsic motivations: Classic definitions and new directions. Contemporary educational psychology, 25(1), 54-67.